Prof.dr.ir. Rini van Solingen
Plenair
09:30 - 09:40

Wie controleert Trump?

De verkiezing van Trump tot machtigste man op aarde houdt ons allemaal een spiegel voor. Een boodschap is duidelijk: meer dan ooit heeft de wereld behoefte aan onafhankelijke waarheidsvinding. Aan mensen, van journalisten tot controllers, die onverdroten doorgaan met het boven tafel halen van echte (geen alternatieve) feiten. Die doorgaan om de Trump-achtigen in hun eigen omgeving te controleren. Wie durft? Wat hebt u, naast een kloppend spreadsheet, nodig om in een tijd waarin de golven hoog gaan, het roer recht te houden.

Prof.drs. Jeroen Smit

Voormalige hoogleraar Journalistiek aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen, bedrijfseconoom, auteur van ‘De Prooi’ en ‘Het Drama Ahold’ en veelgevraagd dagvoorzitter.

Plenair
09:40 - 10:20

Succes heeft grenzen, verleg die

Het gaat goed met de Nederlandse economie. We hebben geprofiteerd van de groei van de wereldhandel, het herstel van de huizenmarkt en de ingrepen van de overheid. De vooruitzichten zijn goed, vooral als de VS blijven inzetten op expansie. De groei dreigt echter tegen grenzen op te lopen. In ons land is dat de arbeidsmarkt. De tekorten aan gekwalificeerde mensen nemen toe. Om op de lange termijn bij te kunnen blijven moet u inzetten op productiviteitsverbetering en het vasthouden van goede mensen. Er is een goed vooruitzicht op een langere periode van gematigde groei. Om daarvan te kunnen profiteren zal ingezet moeten worden op productiviteitsverbetering.

 • Alle seinen gingen op groen, herstel versterkte zichzelf
 • Herstel heeft een gezonde basis, maar loopt tegen grenzen op
 • Investeringen in menselijk kapitaal zijn meer dan ooit noodzakelijk
 • Duurzaamheid wordt steeds belangrijker

 

Prof.dr. Jaap Koelewijn

Hoogleraar Corporate Finance aan de Universiteit Nyenrode, toezichthouder en eigenaar van Financieel Denkwerk; een adviesbureau dat adviseert op het gebied van economie, beleggen en toezicht. Jaap werkte in diverse researchfuncties in de financiële sector, o.a. bij MeesPierson en AFM.

Plenair
10:20 - 10:40

De controller in een agile wereld: mammoet of olifant?

Agile werken begint inmiddels het uitgangspunt in de praktijk te worden. Wat betekent dit voor de controller? Zou agile op termijn wellicht het einde van de controller kunnen betekenen en hoe erg is dat eigenlijk? In deze presentatie gaat Rini van Solingen in op de uitdagingen voor de controller in een agile wereld. Het antwoord op de vraag of de controller meer lijkt op de olifant of op de mammoet, zal de tijd uitwijzen. De sleutel hiervoor ligt waarschijnlijk bij de controller zelf. Reageren op verandering of uitsterven? Dat is de keuze!

 • Inzicht in de consequenties van een snel veranderende wereld
 • Antwoord op de vraag of agile een eendagsvlieg, een hype of een trend is
 • Een analyse over de belangrijkste redenen waarom de controller het niet gaat overleven

 

Prof.dr.ir. Rini van Solingen

Prof.dr.ir. Rini van Solingen

CTO bij Prowareness en deeltijdhoogleraar aan de Technische Universiteit Delft. Het leiden van grootschalige transformaties naar verregaande responsiveness, en het inrichten van grootschalig Agile werken met tientallen tot honderden teams is zijn expertise. Auteur van ‘De kracht van Scrum’, ‘Scrum voor managers’ en ‘De Bijenherder’.

Plenair
10:40 - 11:00

Ontwerp vandaag uw business voor morgen

De wereld om u heen – en uw bedrijf- is gevuld met onzekerheid. Maar binnen die onzekerheid bestaan onbegrensde mogelijkheden om nieuwe gamechanging bedrijven te ontwerpen of herontwerpen. Deze mogelijkheden zijn er voor het oprapen, als u weet hoe u moet zoeken. Als u succesvol wilt zijn in de wereld van vandaag zult u moeten denken als een designer. U hebt de juiste skills, tools en mindset nodig om onzekerheid te omarmen.

 • Leer hoe u op een compleet andere manier naar uw business (model) kunt kijken
 • Zie kansen, denk als een designer en ontwerp een business model dat meebeweegt met onvoorspelbare veranderingen
 • Omarm onzekerheid en pak nieuwe kansen
 • Beleef het: energie, inspiratie, visueel

Patrick van der Pijl

CEO van Business Models Inc. en producer van de bestseller Business Model Generatie (meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht). Hij helpt businessmodellen te innoveren en hun toekomststrategie te ontwerpen. Auteur van 'Ontwerp Betere Business' en veelgevraagd spreker.

Plenair
13:30 - 14:10

Valkuilen en tips voor finance in verandering

Jeroen Smit in gesprek met Kees Dubbelboer over de 'do's' en 'don'ts' van een Finance transitie programma. Kees put daarbij uit zijn uitgebreide ervaring bij Alliander en Shell en zet dit in een eenvoudig denkraam. Jeroen zal hem daarbij scherp interviewen zodat ook de onderliggende issues die u kunt tegen komen, boven water komen.

 • Waarom veranderen?
 • Aan welke knoppen kunt u draaien en wanneer bent u klaar?
 • Hoe meet u succes?
 • Hoe blijft u relevant voor de business?

Drs. Kees Dubbelboer RA

Partner van MBD Advice; adviseren op het gebied van Finance transitie trajecten. Toezichthoudende rollen bij de Hogeschool Leiden en bij het Rijnstate Ziekenhuis en Kees heeft vele jaren in diverse management functies gewerkt bij Shell en Alliander.

Plenair
14:10 - 14:30

Cyberrisico als kans

Cyberrisico is een kans. Roel van Rijsewijk neemt u mee in de reis die heeft geleid tot dit verfrissende perspectief, weg van angst en naar vertrouwen. Hij legt uit dat cyberrisicomanagement (op de juiste manier) innovatie kan bevorderen, je in staat stelt om meer waarde te halen uit data, de organisatie kan bevrijden en mensen kan motiveren.

 • Hoe angst leidt tot een compliance gedreven, bureaucratische aanpak die niet zoveel te maken heeft met de technologische werkelijkheid en een vertragende factor is in innovatie;
 • Hoe een organisatie open en verbonden kan zijn en dus kwetsbaar voor aanvallen van buitenaf door weerbaar te zijn voor cyberrisico;
 • Hoe de organisatie door weerbaarheid kan leren van onvoorspelbare cyberrisico's waardoor het een motor wordt van innovatie.

Roel van Rijsewijk

Roel is senior fellow bij het Centre for The Edge van Deloitte, dat inhoudelijke perspectieven op groei ontwikkelt voor het informatietijdperk. Hij heeft meer dan vijftien jaar ervaring in het adviseren van technologiegedreven organisaties op het gebied van risicomanagement en informatiebeveiliging. Hij is auteur van het boek 'Cyberrisico als kans'

Plenair
16:00 - 16:30

Met focus versnellen

Toeristenbond ANWB, met zo’n 4,4 miljoen leden de grootste vereniging van Nederland, stapte twee jaar geleden over op agile werken. Wat zijn de kenmerken van agile werken bij de finance afdeling van de ANWB? De medewerkers krijgen meer verantwoordelijkheden en agile geeft handreikingen om deze verantwoordelijkheden te dragen, maar tegelijkertijd kunnen control aspecten erbij inschieten door het snelle bijsturen en handelen. Sophia geeft een kijkje in de keuken van de finance afdeling van de ANWB.

 • De kenmerken van agile werken bij de finance afdeling van de ANWB
 • Bijsturen en versnellen en toch de focus behouden op de lange termijn visie
 • Hoe verandert dit het werk van de controller?

 

Sophia van Tol

Directeur Group Control, Tax & SSC’s bij de ANWB.

Plenair
16:30 - 17:10

Innovatie in de finance

Een belangrijke factor voor innovatie is een cultuur die gebaseerd is op participatie en visie. Innovatieve organisaties zijn zich hiervan bewust en geven hun personeel de ruimte om creativiteit en onderzoek te stimuleren. Platte organisaties vormen een goed klimaat voor duurzame innovatie. Prof.Dr. Markus Wagner laat een aantal organisaties zien welke vooruitlopen op dit gebied.

 • Netwerken, ondernemerschap en samenwerken cruciaal voor duurzame innovatie
 • Technische en economische effecten, maar ook de positieve milieu- en sociale gevolgen
 • Leren van innovatie in Duitsland

Prof.dr. Markus Wagner

Hoogleraar Management, Innovatie en International Business op de Universiteit Augsburg, Duitsland. Zijn huidige onderzoeksgebieden zijn duurzaam ondernemen, ondernemerschap, innovatie, openbaar bestuur, internationaal management en strategisch management.

Voor deelname aan dit congres ontvangt u PE-uren/punten:
NBA 6, SPD 6, RFM 6, CMA 6

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.