Rini van Solingen
Ronde 2
14:30 - 15:30

Sessie 1 - DOEN is de beste manier van DENKEN

Een inspirerende sessie, ontwikkeld en uitgevoerd door de Vrije Denkers, over een onderwerp dat het best samen te vatten is als ‘doen is de beste manier van denken’. Deze interactieve sessie gaat over de noodzaak van actie in een turbulente tijd waarin verandering steeds sneller lijkt te gaan. En daar waar verandering sneller gaat dan ons veranderend vermogen toestaat zijn nieuwe strategieën nodig. Het "doen en het denken" worden in deze sessie nadrukkelijk weer met elkaar in verbinding gebracht en meer vrijheid van denken en doen is daarin essentieel. Ervaar en neem concrete lessen mee uit de sessie om beter in je werk te worden!

 • Verklein het gat tussen doen en denken
 • Fouten maken moet!
 • Voorkom een staat van terminale serieusheid
 • Krijg inzicht in de noodzaak van verandering

Deze sessie wordt u aangeboden door Exact.

Arthur Kruisman

Arthur heeft na jarenlang het intrapreneurship te hebben ontwikkeld binnen een grote Nederlandse IT-onderneming, in 2016 de loonslavernij verruild voor het zelfstandig ondernemerschap. Sinds 2008 geeft hij samen met Patrick Donath inspirerende werksessies over een onderwerp dat samen te vatten is als ‘doen is de beste manier van denken’.

Patrick Donath

Patrick heeft na jarenlang het intrapreneurship te hebben ontwikkeld binnen een grote Nederlandse IT-onderneming, in 2016 de loonslavernij verruild voor het zelfstandig ondernemerschap. Sinds 2008 geven hij samen met Arthur Kruisman inspirerende werksessies over een onderwerp dat samen te vatten is als ‘doen is de beste manier van denken’.

Ronde 2
14:30 - 15:30

Sessie 2 - Do you have what it takes?

Om dé agenda voor finance te kunnen realiseren heb je natuurlijk dé financial nodig. Hoe ziet die eruit? Wie is dat? Bent u dat? Bestaat die eigenlijk wel? In deze sessie laten wij u de kracht van diversiteit beleven en laten we u ervaren hoe u dat kunt benutten. Wat is kansrijk om in te investeren voor uzelf of voor het team? Hoe spreekt u elkaar aan op drijfveren en talenten in plaats van elkaar aan te vallen op de valkuilen daarvan? Irriteer u niet maar verwonder en bewonder slechts. Bepaal wat u nodig hebt om succesvol te kunnen zijn in uw rol als financial (hint: het zit meestal niet in jouw vaktechniek). Kortom: hoe zorgt u ervoor dat u die agendapunten realiseert.

 • Creëer bewustwording van de noodzaak van diversiteit in financials
 • Krijg inzicht en reflectie; naar uzelf én anderen
 • Zet dit in voor uw eigen carrièreontwikkeling, voor teamontwikkeling én voor de ontwikkeling van de organisatie.
 • Voorzie het scenario van een toekomstig falen en hoe u dat kunt voorkomen

Bart Diepenbroek

Bart is in 2014 samen met Richard Henderiks een dochterbedrijf van ISA GROUP gestart. Sinds 1 januari 2018 is hij medeverantwoordelijk voor ISA GROUP als geheel. Met zijn gestructureerdheid brengt hij planmatig ontwikkeling en ondersteuning bij organisaties, professionals en teams. Dit doet hij middels o.a. talentmanagement, management reflectie, interim en werving & selectie.

Richard Henderiks

Richard is opgeleid als Register Accountant en is na zijn accountancy carrière begonnen als interim-manager en consultant. In 2004 heeft hij vanuit de grondgedachte van Inspire, Share en Aspire ISA GROUP opgericht en is daarmee de grondlegger van ‘het leukste finance netwerk van Nederland’. Zijn creativiteit geeft hij dagelijks de ruimte bij de ontwikkeling van financials, interim finance en het ondersteunen van organisatie bij organisatieontwikkelingen zoals fusies en overnames.

Ronde 2
14:30 - 15:30

Sessie 3 - Veranderingen door agile werken voor de business controller

Veel organisaties gebruiken tegenwoordig agile werkwijzen in hun projecten en programma's. Traditionele controls komen daardoor ter discussie te staan. Wat verandert er voor de business controller als er agile gewerkt wordt? Welke uitdagingen komen er langs en wat kunt u zelf doen om een actieve rol te spelen in deze andere manier van werken? Deze sessie behandelt (op hoofdlijnen) de belangrijkste veranderingen voor de business controller.

 • Vervolgsessie voor business controllers die agile en scrum al kennen en begrijpen
 • Ontdek waar verandering zullen/moeten optreden in de controls als er agile wordt gewerkt in projecten of afdelingen
 • Krijg inzicht in de rol die de business controller kan spelen bij het oppakken van agile werken
Rini van Solingen

Rini van Solingen

Rini is CTO bij Prowareness en deeltijdhoogleraar aan de Technische Universiteit Delft. Het leiden van grootschalige transformaties naar verregaande responsiveness, en het inrichten van grootschalig agile werken met tientallen tot honderden teams is zijn expertise. Auteur van ‘De kracht van Scrum’, ‘Scrum voor managers’ en ‘De Bijenherder’.

Ronde 2
14:30 - 15:30

Sessie 4 - Strategie tools met Excel

Uit hoofde van zijn functie is de moderne controller als business partner betrokken bij alle aspecten van planning & control en strategische bedrijfsvoering. Zo zal de controller geconfronteerd worden met vragen met betrekking tot selectie van investeringen en risico’s verbonden aan nieuwe werkwijzen, diensten en producten. In deze sessie maakt u kennis met de krachtige mogelijkheden die Excel u op dit gebied biedt.

 • Opzet van een strategisch plan in Excel
 • Gestructureerd administreren van focusgebieden en doelen naar risico en waarschijnlijkheid door middel van dynamische Excel-tabellen
 • Werken met voorwaardelijke opmaak en gegevensvalidatielijsten
 • Gegevens automatisch verzamelen met behulp van Power Query
 • Presenteren van de gegevens in een dynamische risico matrix

Tony De Jonker, Excel MVP

Tony is eigenaar van De Jonker Consultancy. Hij werkt meer dan 30 jaar met spreadsheets en heeft meer dan 100 applicaties gemaakt voor gerenommeerde bedrijven. Als financial business professional heeft hij bovendien meer dan 37 jaren werkervaring. Met ingang van 2015 is Tony benoemd tot Excel Most Valuable Professional. Hij geeft speciale Excel trainingen: Masterclass, Visuele Dasbhoards met Excel, Financiële planning met Excel, Efficiënt rapporteren met Excel, Excel Experience Day, Excel Expert Class en Amsterdam Excel Summit.

Ronde 2
14:30 - 15:30

Sessie 5 - Privacywet AVG is here to stay!

De nieuwe Europese privacywet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is nu bijna een maand van kracht. Wat is de status nu en wat moet u nog doen? Deze wet brengt een aantal veranderingen en nieuwe verplichtingen met zich mee ten aanzien van de verwerking van persoonsgegevens. Zo moet u een register hebben van al uw verwerkingsactiviteiten en misschien moet u wel een FG (Functionaris Gegevensbescherming) aanstellen. Ook moet u de mensen beter informeren over wat er met hun persoonsgegevens gebeurt. En er kunnen vaker (en hogere) boetes worden opgelegd. Zijn er al wapenfeiten van de toezichthouder? Heeft u de zaken (goed genoeg) op orde of is er reden tot zorg? Wat betekent dit voor uw bedrijf en voor u als financiële professional? Welke maatregelen zijn er (nog) nodig om aantoonbaar te maken dat er wordt voldaan aan de AVG? U leert hoe u (alsnog) eventuele risico’s kunt prioriteren en aanpakken. En een tip van de sluier: u bent er nooit klaar mee, de AVG is here to stay!

 • Control op data, risicogebaseerde aanpak
 • Bewustwording en inbedding van privacy in de organisatie
 • Handhaving door de Autoriteit Persoonsgegevens: wat mogen u en de mensen van wie u persoonsgegevens verwerkt verwachten?
 • Voorbij de kleine lettertjes: hoe verwerk je persoonsgegevens ‘op behoorlijke wijze’?

Rutger Alsbach

Rutger is zelfstandig IT- en privacyjurist, werkzaam bij HarveyBloom. Op basis van zijn kennis, ervaring en netwerk in de juridische en de IT-wereld helpt Rutger organisaties. Naast het algemene contractenrecht heeft hij speciale expertise in het IT- en privacyrecht. Hij begeleidde de uitvoering van privacy projecten in diverse organisaties. Rutger werkte eerder als adviseur, advocaat en als bedrijfsjurist, onder andere bij EY, ANVA en Capgemini.

Ronde 2
14:30 - 15:30

Sessie 6 - Inzicht en grip op jouw financiële proces. Hoe doe je dat(a)?

Vandaag de dag wordt er veel van de financiële functie en dus van de controller gevraagd. Rapportages en analyses moeten snel beschikbaar zijn, u hebt te maken met certificerende instanties, de accountantscontrole wordt steeds zwaarder en u hebt klanten die regels opleggen, bijvoorbeeld op het gebied van inkoop en duurzaamheid. En dan zijn er niet te vergeten eigen bedrijfsdoelen waarop gestuurd moet worden. Hoe houd u grip op de zaak? Marco Pijnappel is controller en runt de financiële afdeling van AFAS Software met 3 FTE en levert op 1 januari de jaarrekening op. Hij deelt met passie en plezier zijn gouden tips om volledig grip te krijgen op uw financiële proces.

 • Concrete handvatten om uw werk morgen anders te organiseren
 • Leren denken en werken met workflows
 • Van medewerkers boekhouders maken

Marco Pijnappel

Marco is Manager Controlling bij AFAS Software B.V. Na zijn genoten opleidingen MEAO, SPD en anderhalf jaar Masterclass Financial Controller, werkte hij één jaar bij Moret Acma (EY). Vervolgens 19 jaar bij ANVA, waarvan de laatste 10 jaar als klant van AFAS. Vanaf mei 2010 is hij Manager Controlling bij AFAS Software. Gek van het automatiseren van financiële processen, voor optimaal inzicht!

Ronde 2
14:30 - 15:30

Sessie 7 - Strategie implementatie en de rol van de controller

Wat bepaalt het succes van een succesvolle strategie implementatie? Vanuit praktijkvoorbeelden wordt u meegenomen in de minder grijpbare factoren voor een succesvolle implementatie. Welke relatie hebben proces, inhoud en context hierbij? Welke rol voor de controller is hierin weggelegd? Strategie en management control succesvol implementeren aan de hand van eigen persoonlijk profiel.

 • Wat verstaan we onder management control?
 • Wat is de invloed van de (organisatie) cultuur op de implementatie van management control?
 • Wat is de rol van de controller daarin?
 • Welke skills maken het tot een succes?

Martin Beuker

Martin werkt als Finance Manager bij Hofmeier. Hij is gespecialiseerd in verandermanagement trajecten binnen business-, en commercial control. Door zijn ervaring als controller en manager heeft hij zich ontwikkeld tot een onafhankelijk adviseur met niet alleen een goed gevoel voor cijfers, maar zeker ook voor business en niet op de laatste plaats mensen. Het gaat hierbij altijd om het verhaal achter de cijfers en het zoeken naar de verbinding.

Max de Klerk

Max werkt ruim 20 jaar in de interimbranche voor financiële professionals en consultants. Bij Hofmeier is hij verantwoordelijk voor de sectoren handel, industrie en dienstverlening. Hij heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van financials aan de hand van gedrag- en drijfverenprofielen. Onder zijn verantwoordelijkheid en begeleiding hebben controllers vele succesvolle opdrachten uitgevoerd.

Ronde 2
14:30 - 15:30

Sessie 8 - Robotics! Betrouwbare stuurinformatie, sneller beschikbaar

Robotisering begint serieuze vormen aan te nemen. Een veelbelovende ontwikkeling die voor een radicale shift gaat zorgen in hoe wij ons werk doen. In deze sessie gaan we in op de ontwikkelingen, verschijningsvormen, toepassingsmogelijkheden en hoe u het best kunt starten. Wij bespreken hoe RPA ons werk beïnvloedt en waar u allemaal rekening mee moet houden. Kortom hoe kan RPA helpen in het bereiken van de doelstellingen van Finance en wat u hiermee kunt/moet! Geen verhaal van opgeklopte beloftes, maar een realistisch verhaal vanuit de praktijk!

 • RPA (Robotics Process Automation); wat is het wel, maar ook wat is het niet?
 • Hoe ziet het proces van ontwerp en bouw eruit en wat is de rol van de Financial Professional?
 • Hoe ziet een robot eruit en wat doet hij?
 • Wat betekent dit voor uw toekomst?
 • Waar en hoe kunt u nu al beginnen?

Wim Verheij

Wim is directeur Corporate Accounts & Business Development bij Agium Finance & Control. Hij heeft ruim 22 jaar ervaring in organisatieadvies; specifiek in het optimaliseren van de financiële functie. Vanuit zijn huidige rol houdt hij zich onder andere bezig met het toepassen van nieuwe ontwikkelingen binnen het financiële domein. De afgelopen jaren is Wim betrokken geweest bij de ontwikkeling van diverse RPA Softbots.

Voor deelname aan dit congres ontvangt u PE-uren/punten:
NBA/VRC 6, SPD 6

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.