Rob Schapink
Ronde 1
11:30 - 12:30 [VOLGEBOEKT]

Sessie 1 - Leer van bedrijven die big data succesvol inzetten

Via een aantal voorbeelden gaan we op zoek naar hoe bedrijven componenten van big data en business intelligence inzetten om succesvoller te worden. Samen met de deelnemers onderzoeken we welke lessen we hieruit kunnen trekken. Hoe kunnen we succesvol gebruik maken van big data, toepassen op onze eigen huishouding en hoe kan big data ons helpen in control te raken. Duw big data en business intelligence niet van je af, maar leer en kijk hoe je het voor je kan laten werken.

 • Inzicht in bedrijven die (big) data succesvol hebben ingezet
 • Wat maakt een bedrijf succesvol op het gebied van big data/business intelligence?
 • Wat kan je hier als financial van leren
 • Verder kijken dan startups en online bedrijven
 • Big data in de financiële kolom

Eveline Selman

Eveline is Financieel Consultant bij USG Finance Professionals. Vanuit deze rol is zij werkzaam als projectleider bij verschillende klanten van USG. Daarnaast geeft zij inhoudelijk invulling aan een dienst van USG waarbij de kwaliteit van de accounting processen van diverse organisaties wordt gemeten met behulp van data.

Jan Willem van der Schors

Jan Willem is sinds 2017 verbonden aan USG Finance als BI-specialist. Zijn focus ligt met name op procesoptimalisaties binnen projecten en omgaan met big data.

Remco Blomsma

Remco is Executive Consultant bij USG Finance Professionals. Hij heeft ervaring als business controller, project controller en projectleider bij diverse soorten organisaties. Vanuit zijn ervaring met project control en risicomanagement verbetert hij de project beheersing bij meerdere bedrijven. Vanuit zijn IT achtergrond zet hij big data in om het leereffect te vergroten.

Ronde 1
11:30 - 12:30

Sessie 2 - Personal empowerment

Anno nu is het essentieel dat u als controller uw eigenaarschap oppakt. Uw rol verandert en steeds meer taken worden geautomatiseerd. U dient er zelf voor te zorgen dat u onmisbaar bent en blijft, maar ook dat u vanuit uw persoonlijkheid en eigen stijl meer impact uitoefent. Dit betekent niet alleen vroegtijdig signaleren van mogelijkheden, maar ook sturen en schakelen in beslissingen om succesvol te blijven. Na de sessie bent u zich bewuster wat u drijft in uw werk en hoe u uwj werk voor elkaar krijgt. U krijgt als controller inzicht of uw output en performance daadwerkelijk kloppen bij uw werkbezieling. Met als resultaat een proactieve, hogere versnelling, meer grip én duurzame inzetbaarheid op de arbeidsmarkt.

 • Functie van inspiratie en bezieling voor werkmotivatie en het meekrijgen van anderen
 • Duurzame persoonlijke inzetbaarheid start met een sterk 'empowermentkompas'
 • Uitwerken van uw empowermentkompas (waarom-hoe-wat)
 • Overtuig ‘extraverter management’ met uw empowermentkompas: do’s & dont’s
 • 7 tips voor het effectief omgaan met weerstand

Jocelyn Rebbens

Jocelyn is economisch psycholoog en oprichtster van ReBBels. Zij begeleidt professionals op het gebied van Personal Branding, Effectieve Communicatie en Persoonlijk Leiderschap.

Ronde 1
11:30 - 12:30

Sessie 3 - Succesvol werken met agile en scrum

Scrum en agile komt oorspronkelijk uit de IT, maar is tegenwoordig gemeengoed in vrijwel alle soorten werk. Wat is het nou eigenlijk en waarom is het zo populair tegenwoordig? Scrum lijkt simpel, maar is lastig om te doen. Deze sessie behandelt het waarom, wat en hoe van scrum.

 • Introductiesessie die zich primair richt op beginners
 • Weet waar je op moet letten bij het succesvol werken met agile en scrum
 • Krijg inzicht in waarom scrum het werkplezier vergroot

Rini van Solingen

Rini is CTO bij Prowareness en deeltijdhoogleraar aan de Technische Universiteit Delft. Het leiden van grootschalige transformaties naar verregaande responsiveness, en het inrichten van grootschalig agile werken met tientallen tot honderden teams is zijn expertise. Auteur van ‘De kracht van Scrum’, ‘Scrum voor managers’ en ‘De Bijenherder’.

Ronde 1
11:30 - 12:30

Sessie 4 - Strategie = executie (verdiepingssessie)

Hoe kunnen organisaties sneller verbeteren, vernieuwen en innoveren in een nieuwe tijd? Dat is de belangrijkste bedrijfskundige vraag van deze tijd. Financiële professionals hebben een steeds belangrijkere rol in moderne strategie-executie. Maar hoe doet u dat? Jacques Pijl neemt u mee in de belangrijkste succesfactoren van moderne strategie-executie en innovatie. Hij put uit het recent verschenen boek Strategie = Executie. Met veel interactie en vooral veel praktische handvaten.

 • Verkrijg inzicht in de specifieke en kritische executievraagstukken van uw organisatie;
 • Leer de best passende interventies om strategie-executie morgen al te versnellen
 • Excelleer in strategie-executie!

Jacques Pijl

Jacques Pijl werkt al ruim twintig jaar samen met bestuurders en teams van toonaangevende organisaties in de private en de (semi-)publieke sector, om kritische vraagstukken van strategie-executie op te lossen. Jacques is directeur van adviesbureau Turner en veelgevraagd spreker over strategie-executie en innovatie. Hij is auteur van de gelijknamige bestseller. Eerder schreef hij de bestseller Het nieuwe normaal.

Ronde 1
11:30 - 12:30

Sessie 5 - Controller zijn is ook topsport!

Paul Haarhuis won samen met Jacco Eltingh alle grandslamtoernooien. Succes komt niet vanzelf. In deze sessie vertelt Paul Haarhuis, in samenwerking met CaseWare, wat er allemaal komt kijken bij het leveren van topprestaties. Hoe kunt u als financial optimaal samenwerken en onder druk presteren? Kom het te weten tijdens deze sessie: Controller zijn is ook topsport!

 • Creëren prestatieklimaat
 • Optimaal samenwerken
 • Optimaal overzicht over uw financiële proces

Leon van Uffelen

Leon is accountmanager Corporate bij CaseWare Nederland. Door zijn accountancy achtergrond en ervaring in de praktijk is hij een gewaardeerd aanspreekpunt voor het bedrijfsleven.

Paul Haarhuis

Paul Haarhuis is een Nederlands voormalig professioneel tennisspeler. Samen met Jacco Eltingh stond hij bovenaan de wereldranglijst dubbelspel, waarin ze samen onder meer alle grandslamtoernooien wonnen. Haarhuis was proftennisser van 1988 tot en met 26 juni 2003.

Ronde 1
11:30 - 12:30

Sessie 6 - Digitalisering van Nederland en de invloed van de controller daarop

Waar staat ondernemend Nederland als het gaat om digitalisering? Automatisering heeft een groot effect op de rol van de controller. Voorheen lag de nadruk op het juist, tijdig en volledig registreren en controleren van financiële transacties. Door automatisering en beschikbare data wordt nu door management en stakeholders ook gevraagd om voorspellingen te doen, te adviseren en business cases te maken voor nieuwe initiatieven. De controller dient zijn financiële blik te veranderen naar een organisatiebrede blik. De invloed van de controller op digitalisering komt daarmee ook in een nieuw daglicht te staan. Wij delen de huidige status op basis van een onafhankelijk onderzoek met u en brengen daarbij ook enkele trends in kaart. Tevens bespreken wij de invloed van de controller op digitalisering en geven wij tips en handvatten om hierin als controller meer sturend te kunnen zijn

 • Digitalisering binnen ondernemend Nederland: de stand van zaken
 • Toegevoegde waarde van de controller vergroten door automatisering
 • Tips en handvatten voor de dagelijkse praktijk, de invloed van de controller op digitalisering

Erik Boon

Erik is medeoprichter van De Effectieve Financial en van oorsprong financial met een passie voor ontwikkeling van financiële teams en financieel professionals. Door onderzoek en ervaring heeft hij expertise ontwikkeld op het gebied van de veranderende rol van de financieel professional en het begeleiden van teams en professionals naar deze nieuwe rol.

Martijn van den Berg

Martijn is product marketingmanager bij Visma Software en vanuit deze rol verantwoordelijk voor het financiёle cloud-erp-aanbod voor het mkb/mkb+ in Nederland. Hij heeft in het verleden onder andere gewerkt als marketeer bij Boer & Croon, waar hij zich onder meer bezighield met het uitdragen van de propositie van de werkmaatschappij Corporate Finance in verschillende segmenten.

Ronde 1
11:30 - 12:30

Sessie 7 - Performance management - finance, HR, sales & costs: een integrale aanpak

Xycarb is actief in een zeer volatiele en conjunctuurgevoelige markt die vraagt om een grote flexibiliteit in haar planning & control cyclus. Onzekerheid in de vraag, planning van resources maar ook valutaschommelingen, maken het noodzakelijk om een performance management tool te gebruiken die deze flexibiliteit heeft en tevens de mogelijkheid biedt om invoer bij diverse mensen mogelijk te maken. Performance Management technologie heeft Xycarb Ceramics in staat gesteld om voortdurend in grillige en onzekere marktomstandigheden de noodzakelijke bedrijfsmatige aanpassingen snel te vertalen in impactanalyses. In deze sessie wordt aangeven hoe bepaalde processen vandaag worden ondersteund door performance management (web) applicaties. Waarmee is begonnen, hoe is dit verder uitgebouwd en welke lessen men geleerd heeft.

 • Meer inzicht in de toekomst maakt optimalisatie eenvoudiger
 • Effectiever sturen op basis van periodieke bottom-up en top-down planprocessen
 • Efficiëntie verhogen door geïntegreerde financiële rekenmodellen
 • Afstemming vereenvoudigen door workflow, commentaren en eenvoud van invoer

Deze sessie wordt u aangeboden door Celcus.

Jeroen van den Oever

Jeroen is ruim 3 jaar werkzaam geweest bij Xycarb Ceramics als business controller en is onder andere intensief betrokken geweest bij de uitrol van performance management bij sales, productie, finance en human resources.

Rinie Verspaget

Rinie is al ruim 30 jaar werkzaam bij Xycarb Ceramics waarvan de laatste 21 jaar als CFO. 10 jaar geleden heeft Rinie een begin gemaakt met performance management.

Ronde 1
11:30 - 12:30

Sessie 8 - De nieuwe controller!

De controller is een ‘trustworthy advisor’ en met name gericht op het tot stand komen en bewaken van control. ICT, blockchain, business analytics en business partner zijn echter enkele ontwikkelingen die volgens de deskundigen gevolgen hebben voor het werk van de financial/controller. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de controllerfunctie en waar ligt het accent van gewenste kennis en vaardigheden van financials in de nabije toekomst?

 • De belangrijkste en nieuwste ontwikkelingen in en rond de controller functie;
 • Welke taken blijven, wat wordt er minder en wat neemt toe?
 • Wat moet de nieuwe controller kennen, begrijpen en kunnen?
 • Wat verwacht men qua taken / bijdrage van een nieuwe controller?
Rob Schapink

Rob Schapink

Rob is zelfstandig adviseur en trainer op financieel-economisch gebied (Schapink CTA) en docent en programmamanager bij enkele universiteiten en hogescholen. Bij diverse organisaties verander- en interimtrajecten op het gebied van sturing en beheersing uitgevoerd.

Voor deelname aan dit congres ontvangt u PE-uren/punten:
NBA/VRC 6, SPD 6

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.